A város történelme

Jekatyerinburg története 1723-ra nyúlik vissza, amikor I. Péter rendelete alapján az Iszety folyó partján elkezdték építeni Oroszország legnagyobb vasfeldolgozó üzemét. A város születése 1723. november 18-a, amikor az első vasfeldolgozó üzem megkezdte munkáját. Ekkor nevezték el a várost Jekatyerinburgnak I. Katalin cárnő tiszteletére.

A város az uráli iparvidék bölcsője. 1725-ben itt alapították a Jekatyerinburgi Pénzverő Üzemet. Itt készültek Oroszország pénzérméi egészen az Októberi forradalomig.

A 19. század végén – 20. század elején- Jekatyerinburg az egyik fő forradalmi központ az Urálban. 1917. november 8-án szovjet hatalom telepedett a városba. A legismertebb történelmi esemény az Októberi forradalmat követően a cári család meggyilkolása volt. II. Miklóst és családját 1918 tavaszán Jekatyerinburgban tartóztatták le a bolsevikok, és vitték az Ipatyev-házba, ahol néhány hónappal később lelőtték őket (ezen a helyen ma a Vérző Megváltó templom található).

1919-től a város a jekatyenburgi tartomány, 1923-1924 között pedig az uráli régió központja lett.1924-ben a város felvette a Szverdlovszk nevet, melyet Jakov Szverdloszról, a kommunista párt és a szovjet állam kiemelkedő személyiségéről kapott.

A szovjet időkben, a megyeszékhelyből tartományi várossá változott Jekatyerinburg erős ipari központtá fejlődött. Az ország öt legfejlettebb városa közé tartozott, és bizonyos szempontból a három legfejlettebb közé. Az 1930-as években óriási építkezés kezdődött, többek között az Uralmash, az Uralelektromashina, Uralkhimmash, több élelmiszeripari gyár épült. Egymás után nyíltak a felsőoktatási intézmények.

1960. május 1-én Szverdlovszk felett lelőttek egy illegális kémkedés céljából betolakodó amerikai U-2-es repülőgépet. A sérült gép lezuhant, a pilótát sikeres katapultálása és földet érése után elfogták. Az USA tagadta a gép valódi küldetését, de a pilóta és a gép roncsainak nyilvánosságra hozatala után kénytelen volt beismerni a légi kémkedés tényét.

1979-ben 100 helyi lakos halt meg tüdő-eredetű lépfene-fertőzésben, mert elromlott egy katonai termelőüzem levegőszűrő berendezése. Nyugati szakértők ekkor értették meg, hogy a városban nagy léptékű biofegyver termelő üzem működik.

A város 1991-ben a városi duma képviselői által kapta vissza eredeti nevét.