Jekatyerinburgról

Jekatyerinburg Oroszország 4. legnagyobb városa Moszkva, Szentpétervár és Novoszibirszk után. A Szverdlovszk régió közigazgatási központja, az Ural fővárosa az Iszety folyó partján fekszik.  Az 1721-ben alapított települést I. Katalin tiszteletére nevezték el Jekatyerinburgnak.

A közel 1,5 millió lakosú város vezető ipari és tudományos központ.  A nehézipari és vegyész üzemek, a vas- és színesfém-kohászati művek, hadiipari vállalatok vezető helyen állnak az ország gazdaságában. A 16 felsőoktatási intézménynek köszönhetően Jekatyerinburg magasan képzett lakossággal büszkélkedhet.

A város nyugati határán húzódik Európa és Ázsia határvonala. Felejthetetlen élmény lehet számunkra ellátogatni az obeliszk műemlékhez, ahol egyik lábunk még Európában, a másik már Ázsiában van. A szóbeszéd szerint ezen a helyen a kívánságaink is teljesülnek.

Időjárás: A város elhelyezkedése, a közeli Urál hegység miatt időjárása igen változékony.  A tél körülbelül 5 hónapig tart, novembertől áprilisig. Ilyenkor a hőmérséklet -30 fok alá csökken. Az első hó november közepén esik, és általában április végéig hó fedi a várost. A nyár meglehetősen rövid, az átlaghőmérséklet 23-25 fok körül alakul.

Jekatyerinburg képekben

Látnivalók

Több mint 600 történelmi és kulturális műemlék található a városban, ezek közül 43 kiemelt nemzeti műemléknek minősül. Operaház, cirkusz, múzeumok, színházak, könyvtárak, mozik, továbbá éttermek, kávézók, pubok és night clubok széles választéka tárul az ideérkező látogató elé. Télen a város ideális a téli sportok kedvelőinek, nyáron pedig számtalan folyó és tó várja a fürdeni vágyókat. A környező hegyek népszerűek a hegymászók és a biciklisek körében.

Az Oroszországban oly kedvelt vadászat szerelmeseit a várost körülvevő erdők várják.

Jekatyerinburg szívében található az 1723-ban épített gát a „Plotinka”. A lenyűgöző XVIII. századi építmény Jekatyerinburg ipari jelentőségét hangsúlyozza, és egyike azon régi gyári építményeknek, amelyet megőriztek, felújítottak, napjainkban pedig fesztiválok és különböző ünnepek helyszínéül szolgál. A gát egyik oldalán egy tó található, az úgynevezett „Prud”, ahol nyáron a helyiek csónakázhatnak és jet-skizhetnek, míg a másik oldalon az Iszety folyó, és a város parkjai, járdái.

Jekatyerinburg egyik legszebb épülete az 1912-ben épült operaház, amely egészen napjainkig páratlan Oroszország ázsiai részén. A Természeti Múzeum, az Urali Építészet Történeti Múzeuma – mindkettő az úgynevezett Történeti Közparkban található. Szintén itt látható a város legöregebb épülete, amely 1764-ben épült. A nemrég felújított műemlék jelenleg Szépművészeti Múzeumként üzemel.

A XVIII. században Jekatyerinburg jórészt fából épült város volt, bár voltak kőépületek is. A század vége felé, a XIX. század elején a klasszicizmus hatása befolyásolta a város képét. A stílus leghíresebb példája a Voznesenskaja hegyen lévő palota, és fényűző parkja. Templomok és kápolnák teszik teljessé a város panorámáját (bár a XX. század elején még körülbelül 50 templom volt a városban, mára csak 6 maradt fenn).

Építészetileg jelentős épületek még: a Főposta, az “Uralski Rabochi” nyomda, a filmstúdió, a híres Fehér Torony és a Dinamó Stadion. A szovjet időszak új trendeket hozott az építészetben, ebből a korszakból maradt ránk a Katonai Főhadiszállás épülete, az Urali Állami Műszaki Egyetem, a Vasúti Közigazgatás és a Filharmonikusok társaságának épülete. A városon áthalad a transzszibériai vasút vonala is.